Vásárolj, vásárolj, vegyél meg mindent!

Azt is, ami nem kell....

Tudom, hogy fogyasztói társadalom vagyunk. Én is sokszor beleesem a csapdába, mint majdnem mindenki.

Egyik fura dolog, amit mostanában észrevettem, mint tendencia, hogy szűnnek meg a kisboltok, de ezt még külföldön is láthatjuk. Mindenhol ott a nagy Tesco, Lidl, Aldi, Spar, miegymás, és ezeken a helyeken rendre azt is megvesszük, amire szükségünk sincs.bolt-kosar-vasarlas.jpeg

Pórbáljuk ki egyszer, hogy bemegyünk egy ilyen nagy üzletbe, kenyérért és tejért, garantálom, hogy legalább 6-7 egyéb terméket is hozunk magunkkal. (Hacsak nincs vasakaratunk) Hozunk olyat is, hogy "el is felejtettem, hogy nincs otthon ínyenc pikáns szalámi" (el is voltunk nélküle, nem?), meg "a dejó, hogy itt van ilyen rágcsa, ezt szeretem". Vagy "ó, akciós a mosópor, ha veszek 10kg-t". Már sokkal több mindennel jövünk ki az üzletből, hisz ezek mindig úgy vannak kitalálva, hogy fizetésig majd minden soron átmenjünk, és minden polc dugig van árukkal: szép színesek, tiszták, vonzóak. Ha a kasszáig kibírtuk, ott sorban állás közben is megtörhetünk, ott is roskadásig pakolnak mindent. Ember legyen a talpán, aki mindennek ellen tud állni. Nyílván nem megyünk tönkre, ha veszünk egy pár zoknit, csipszet és joghurtot még pluszba.complimentary-handbags-1.jpg

Aztán itt jön képbe az okos ember kategória: kiírják ezek a multik, hogy akciós a liszt, 200 Ft helyett cask 175 ft! Na akkor ebből is veszek gyorsan, persze lehet, hogy ha megveszem a helyi kisboltban, akkor 150 Ft lett volna, csak azok a mamlaszok nem raknak ki neonreklámot, és nem írják ki minden termékre, hogy akciós. Úgy meg már nem is kell.

Ez a példa igaz a plázákra, bevásárló központokra is, este rosszul fogjuk érezni magunkat, hogy mennyit költöttünk... ilyenkor általában a kasszánál van egy kisebb sokk, de itt még azért az áruk felett érzett öröm is jelen van ("De szép leszek ebben a ruhában!") . Majd otthon átgondoljuk, hogy tényleg szükségünk volt-e mindezekre... (a válasz: nem)

Mert sokszor az ételek italok egy része a kukában landol. A ruhák nem is állnak jól/nem tetszik otthon már, vagy silány minőség. Így stócokban állnak a nem hordott ruhák. És a szemétben landoló húsok, szalámik miatt sok állat halt meg teljesen feleslegesen.

Pár tipp:

  1. Próbáljunk tudatosan vásárolni. Reálisan gondoljuk át miből mi mere meddig, hogy minél kevesebb menjen majd kárba.
  2. A nem hordott ruhákat selejtezzük át, és ami másnak használható lehet még, vigyük el segélyszervezetnek.
  3. Nézzük át otthon minek jár le a szavatossága hamarosan, együk meg / vagy vigyük le az utcára, hátha egy hajláktalannak még jól jöhet.
  4.  Menjünk olyan boltba, ahol kicsi a kísértés! :)